Asperges: Maastrichts/Limburgs goud dat je altijd doet verlangen naar de lente

Het is weer aspergetijd! In de lente is bijna niets lekkerder dan kraakverse asperges, liefst van de Maastrichtse biologische aspergeboer De Poshoof. Klassiek bereid 'à la flamande' met pure gekookte ham. Foodblogger Nina van Ninalovesfood.com werkte het recept van deze klassieker voor je uit. Heerlijk die aspergetijd!
Lees hier de originele tekst van dit recept in haar blog.

Hoofdgerecht | 3 à 4 personen| Streek keuken

Ingrediënten

  • 1,5 kilo witte Limburgse/Maastrichtse asperges
  • 6 - 8 eieren
  • 15 g platte peterselie
  • 250 g roomboter
  • 8 - 10 plakken gekookte ham van Filet Pur
  • vers geraspte nootmuskaat

Ook nodig:

  • aspergeschiller of dunschiller
  • schuimspaan

 

Instructies

Tip: Als je de asperges niet direct nadat je ze gekocht hebt gaat gebruiken kun je ze het beste in een vochtige theedoek wikkelen en in de koelkast leggen.

1. Spoel de asperges onder koud water af. Schil de asperges met een asperge- of dunschiller. Begin telkens net onder het kopje. Als ze goed geschild zijn, snijd je ongeveer 1,5 cm van de onderkant af. Tip: bewaar de schillen en achterkantjes om er later aspergesoep van te maken.

2. Breng in een ruime soeppan of een aspergepan water aan de kook met een snufje zout. Kook de asperges in 15 tot 20 min. gaar. Als je van de schillen en achterkanten aspergesoep wilt maken, zorg dan dat je de asperges in wat meer water aan de kook brengt (minimaal 2,5 liter water).

3. Breng ondertussen een steelpannetje met water aan de kook en voeg de eieren één voor één voorzichtig toe. Kook de eieren in +/- 10 min. gaar. Giet af en spoel met koud water af.

4. Verwarm de boter in een ander steelpannetje. Schenk over in een schenkbakje, maar let erop dat je enkel het gele, doorzichtige gedeelte gebruikt en gooi de witte resten weg.

5. Pel de eieren en prak ze met een vork redelijk fijn. Hak de peterselieblaadjes fijn. Meng de eieren met de fijngehakte peterselie en schenk ongeveer 1/3 van de gesmolten boter erdoor.

6. Snijd de gekookte ham in grove stukjes.

7. Schep met een schuimspaan de asperges uit het kookvocht als ze gaar zijn. Bewaar het kookvocht! Leg +/- 5 asperges op ieder bord. Schep een beetje van de ei-peterselie mimosa erover, wat grove stukjes gekookte ham en schenk er nog wat van de geklaarde boter over.

Wijntip

Volgens Robin van Sauter wijnen Maastricht past de royale, mondvullende aanzet, maar met behoud van een frisse smaak van de wijn Weingut Rings Chardonnay & Weissburgunder 2020 VdP Pfalz perfect bij dit aspergerecept.

Het grote genieten kan beginnen!

Recept: NINALOVESFOOD Fotografie & Styling: NINALOVESFOOD

Ga je het proberen? Laat het ons weten. Noem @filetpurmaastricht of tag #filetpurmaastricht op FaceBook of Instagram.